Recepty

Petržlenová polievka s kuracím mäsom

Potrebujeme: 5 petržlenov, 2 lyžice masla, 250g kuracích pŕs, 800ml zeleninového vývaru, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 100ml smotany na varenie, soľ, čerstvú vňať, alebo pažítku.
Postup: petržlen umyjeme pokrájame a uvaríme v slanej vode domäkka. Necháme  mierne vychladnúť, potom ho rozmixujeme v mixéri. V hrnci s nepriľnavým povrchom rozohrejeme maslo a krátko na ňom opražíme kuracie mäso pokrájané na tenké rezance. Pridáme rozmixovaný petržlen a spolu smažíme asi 2 minúty. Zalejeme horúcim vývarom a varíme 15minút. Do polievky pridáme prelisovaný cesnaka necháme ešte 5 minút variť. Na záver pridáme rozšľahané vajce a prilejeme smotanu. Dobre pomiešame a odstavíme z ohňa. Jednotlivé porcie ozdobíme nadrobno posekanou vňaťou, alebo pažítkou.

Krémová petržlenová polievka

Potrebujeme: 2-3 väčšie petržleny, 2-3 zemiaky, 1/2 väčšej cibule alebo 1 menšia, trocha zeleru, voda, 1 dcl smotany, soľ, vegeta, mleté korenie, drvená rasca, bazalka
Postup: Zeleninu si očistíme a nakrájame na drobné kocky. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku. Keď je pekne do sklovita, pridáme ostatnú zeleninu. Po orestovaní zeleniny pridáme cca 2 l vody a varíme, kým nie je všetok obsah hrnca do mäkka. Ak je zelenina dostatočne mäkká, ponorným mixérom ju vymixujeme do hladka, zalejeme smotanou. Necháme prejsť varom a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a bazalkou. Na tanieri môžeme podávať ozdobené pochúťkovou smotanou alebo šľahačkou a posypané petržlenovou vňaťou.

Vyprážaný petržlen

Koreň petržlenu olúpeme, nakrájame na plátky, ktoré vkladáme do horúceho oleja a vyprážame ako hranolčeky. Osolíme a môžeme podávať ako prílohu k mäsu. Pred servírovaním ich môžete osušiť papierovou servítkou, nebudú také mastné.

Petržlenové pyré

Potrebujeme: Petržlen, 0,5L mlieka,  2-3PL olivového oleja(alebo maslo), šťava z ½ citróna, soľ.
Postup: Petržlen očistite, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte do mäkka. Zlejte, pridajte olivový olej (maslo), šťavu z citróna, mlieko, soľ a všetko nahladko rozmixujte.
TIP: Pyré je dobré ako náhrada zemiakovej kaše.

Petržlenový koktail

Lahodný nápoj pre vaše zdravie sa hodí na teplé letné dni. Z hrsti petržlenovej vňate otrhajte lístky a vložte ich do mixéru. K lístkom pridajte 1/3 olúpaného citrónu, lyžicu medu a 400 ml studenej vody. Všetko dôkladne rozmixujte. Koktail nalejte do pohárov, ozdobte plátkom citrónu a podávajte.

Petržlenové želé s medom – (zníženie krvného tlaku)

Zvaríme pol kilogramu petržlenu v dvoch litroch vody. Po hodine zmes precedíme a z petržlenu vylisujeme do hrnca na varenie všetku šťavu z neho. K získanej tekutine pridáme rovnaký objem medu a pomaly na miernom plameni varíme, kým nedosiahneme konzistenciu želé. Užíva sa jedna polievková lyžica pred raňajkami, obedom a večerou.

Petržlenová čistiaca maska na pleť

Zväzok petržlenovej vňate umyjeme, pokrájame a rozmixujeme na kašu, Do nádoby mixéru pridáme 2PL jablčného octu a 3PL plnotučného bieleho jogurtu. Mixujeme tak dlho, pokiaľ nevznikne krémovitá hmota, ktorú pred použitím schladíme cca 1hod v chladničke. Potom nanesieme na tvár, necháme pôsobiť 10-15 minút a opláchneme letnou vodou. Pleť sa nádherne vyčistí a ukľudní. Krém sa nedá uchovať v chladničke viac, ako 24 hodín, preto ho nepripravujeme „do zásoby“.